Bjelorusija diskvalificirana s Eurosonga 2021.!

Bjelorusija diskvalificirana s Eurosonga 2021.!

Europska radiotelevizijska unija večeras je i službeno objavila kako Bjelorusija neće biti dio 65. Eurosonga koji će se održati u Ahoy Areni u Rotterdamu!

Nakon što je pjesma Ya Nauchu Tebya (I’ll Teach You) prije dva tjedna diskvalificirana zbog političke poruke koju sadržava, bjeloruska nacionalna televizijska kuća BTRC ovaj je tjedan prijavila novu pjesmu istih izvođača koja, također, nije u skladu s pravilima EBU-a, pa je samim time Bjelorusija izbačena s natjecanja.

Donosimo službenu izjavu.

U srijedu 10. ožujka pisali smo televiziji BTRC, odgovornoj za odabir bjeloruske pjesme za Eurosong, sa zahtjevom da naprave sve korake kako bi prijavili pjesmu za ovogodišnje natjecanje koje odgovara pravilima natjecanja. Nastavno na to, BTRC je prijavio novu pjesmu istih izvođača, unutar dogovorenog termina. EBU i Referentna grupa, koje nagleda Eurosong, pažljivo su razmotrili novu pjesmu kako bi vidjeli je li prihvatljiva za natjecanje. Zaključeno je kako je i nova prijava u suprotnosti s pravilima natjecanja koje osigurava da natjecanje nije instrumentalizirano ili uvedeno u sukob. Kako BTRC nije uspio prijaviti prihvatljivu pjesmu unutar produženog roka za prijave, nažalost, Bjelorusija neće nastupati na 65. izdanju Eurosonga u svibnju.

Europska radiotelevizijska unija

Diskvalifikacijom Bjelorusije smanjio se broj zemalja sudionica, pa ćemo tako na rotterdamskoj pozornici gledati nastupe 39 zemalja, umjesto prvotno planiranih 41!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *