Dora 2021.: Što bi moglo biti bolje?

Dora 2021.: Što bi moglo biti bolje?

Do Dore 2021. ostalo je malo više od mjesec dana, a prema trenutnim planovima ona bi se trebala održati u opatijskoj dvorani Marino Cvetković. Urednica Dore i voditeljica hrvatske delegacije na Eurosongu, Uršula Tolj, potvrdila je ranije da se zbog pandemije koronavirusa priprema više različitih scenarija održavanja, kao i na Pjesmi Eurovizije.


Dora se prije dvije godine vratila kao izbor za hrvatskog predstavnika na Eurosongu i to na veliku radost svih obožavatelja, kako u Hrvatskoj, tako i diljem Europe. Otpočetka se znalo da je glavna pokretačica bila Uršula Tolj i svi obožavatelji mogu joj na vraćanju ovog projekta biti zahvalni. No, svaki projekt ima svoje prednosti, kao što ih ima i Dora – publika bira najdraže pjesme, Dora je izvrsna prilika za promociju izvođača i pjesama, no ima i mana. Neke od nedostataka koji su najveći obožavatelji istaknuli donosimo u nastavku. Napominjemo da su ovo mišljenja obožavatelja koji, osim Eurosonga i Dore, prate i brojne druge nacionalne izbore u Europi i mogu se pohvaliti da znaju kako funkcioniraju izbori u drugim zemljama.

Cilj članka nije kritiziranje vodstva Dore koje zasigurno temeljito obavlja svoj posao, već ukazati na njezino poboljšanje kako bi se još više približila publici, mladima i naravno budućim izvođačima.


Obožavatelji bi željeli da se na budućim Dorama, za koje se nadamo da će se održavati, poboljša sljedeće:

Promocija na društvenim mrežama

Osim sadašnjeg Instagrama i Facebooka, na kojima bi se sadržaj trebao objavljivati češće, predlaže se i otvaranje Twitter profila. On je forma za najbrže dobivanje informacija, posebice za vrijeme samog showa Dore i korištenja hashtaga #Dora2021 i slično. Isto je i poslovna mreža gdje Europska radiodifuzijska unija (EBU) objavljuje relevantne informacije i često označuje i druge nacionalne kuće koje organiziraju svoje nacionalne izbore.

Na društvenim mrežama trebale bi se objavljivati premijerni sadržaji, sadržaji iz backstagea, iza kamere i slično. Isto bi, za obožavatelje, bilo važno da se YouTubeu kanalu za „Doru“ objavljuju i mogući isječci s proba, dojmovi izvođača, proglašenje pobjednika, cijeli show, i naravno, kao i do sada svi nastupi, ali isječci pjesama koji su se do sada objavljivali na Facebooku te cijele pjesme s albuma Dore. Najavljeno je da će se ove godine objaviti jednominutni isječci pjesama i bilo bi lijepo da se oni ne objave u jednom videozapisu na Facebooku kao što je to dosada bilo riječ, nego da svaki izvođač dobije svoj videozapis na YouTubeu koji može i podijeliti kao svoju promociju. Osim platforme HRTi, za one u dijaspori i ostale obožavatelje lakše bi bilo da se Dora uživo prenosi na YouTube kanalu, ili na Instagramu i Facebooku.


Vizualni identitet Dore

Osvježenje u vizualnom pogledu svakako je dobro došlo, a to uključuje novi logo Dore te nove pozadinske pjesme i zvukove. Za privući publiku svake je godine važno donijeti nešto novo na Doru, ali naravno držati se kontinuiteta te kvalitete.

Foto: HRT

Rad kamere

Mnoge nacionalne kuće, kao primjer možemo istaknuti i naše susjede iz Srbije i njihovu nacionalnu kuću Radiotelevizija Srbije (RTS),  za potrebe nacionalnih izbora savjete traže i dalje od svoje države te koriste najnovije tehnologije, među kojima je i hvalevrijedan cuepilot koji poboljšava izgled prijenosa. Naime, cuepilot pomaže redateljima i režiserima da unaprijed slože pokrete i rad kamere, dodatne efekte i slično, tako da pri tom nema „ručnog“ mijenjanja kadrova.

Također, postoji i potpuno besplatan software sličan cuepilot-u koji se koristi na švedskom Melodifestivalenu te estonskom Eesti Laulu. Možete ga pronaći na ovoj poveznici.


Pozornica

Izgled pozornice proteklih godina bio je za pohvalu, ali poboljšati bi trebalo neke sitnice. To su da bi zbog estetike cijeli pod trebao biti popločen videoekranom, a ne samo jedan dio u obliku kvadrata na središtu pozornice. Isto bi videoekrani u pozadini trebali biti sastavljeni u jednom dijelu, a ne više manjih kako je to bilo do sada, da bi ih izvođači mogli bolje i lakše iskoristiti te ne bi bilo rupa za popunjavanje jer inače prostor izgleda prazno. Pozitivna promjena na Dori 2020. bila je ta što je pozornica bila manja.

Foto: HRT (Matija Djanješić / CROPIX)

Mjesto održavanja

U budućnosti bi trebalo razmišljati, ovisno o interesu javnosti, i o drugim, većim dvoranama koje bi izvođačima omogućavale bolje tehničke uvjete za nastupe, a publici naravno veću prisutnost samom događaju. Osim onih najvećih arena, jedno od pristojnih rješenja bila bi i Dvorana Žatika u Poreču koja prima do 3.700 gledatelja.

Foto: Tportal (CROPIX)

Gledatelji (nakon korone)

Prvi redovi uvijek su zamišljeni za najveće obožavatelje, pa tako i na Eurosongu. Tako bi tamo bili poželjni članovi OGAE skupine i ostalih brojnih organizacija obožavatelja, a uzvanike treba, dakako, prikladno smjestiti na prve redove tribina. Time bi prijenos izgledao puno bolji, a vjerojatno bi i publika bila glasnija i češće bi pljeskala, s čime je bilo manjih problema na prošlim Dorama, a lažnom pljesku, zbog velikog broja fanova, nema mjesta na Dori.


Sistem glasanja

Umjesto dosadašnjih 1-8,10,12 i 1-16, trebao bi se uvesti način glasanja po uzoru na Melodifestivalen (MF), kako je i prvotno trebalo biti na Dori 2019., no samo nekoliko sati nakon te objave ona je promijenjena. Takav način za gledatelje je zanimljiviji i uzbudljiviji te donosi napetost.


Objava pjesama

Za kraj, a nimalo manje važna promjena, dapače. Iako je urednica Dore najavila puštanje dužih isječaka i u nadi da će se sljedeće godine pustiti cijele pjesme, ipak još jednom napominjemo da bi sve pjesme s Dore 2021. trebale biti stavljene barem tjedan dana ranije na službeni kanal Dore na YouTubeu ili na službenu stranicu Dore, s time da se one ne smiju puštati na radijima i distribuirati na druge kanale da bi sve pjesme i dalje imale jednake šanse pred žirijem i publikom. Svi nacionalni izbori pjesme puštaju unaprijed, a neki prije programa puštaju isječke jer imaju svoja polufinala i više emisija u kojima se publika upoznaje s pjesmama. Tako je naš prijedlog za sljedeću godinu pustiti pjesme prije Dore ili uvesti polufinala. I nadati se pobjedi na Eurosongu, kao i svake godine.


Kako se vama sviđaju prijedlozi? Podijelite u komentarima i na našim društvenim mrežama što biste htjeli vidjeti na budućim Dorama!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *