Otvoren natječaj za Doru 2021.

Otvoren natječaj za Doru 2021.

Kao što je to najavljeno dva tjedna ranije, Hrvatska radiotelevizija otvorila je natječaj za Doru 2021. – Izbor hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije. Svi zainteresirani autori svoje pjesme mogu prijaviti do 10. prosinca, kada natječaj službeno završava.

NOVITETI

Najznačajnija promjena u odnosu na ovogodišnju Doru je, dakako, smanjenje broja pjesama. Umjesto dosadašnjih 16, na Dori 2021. ćemo slušati 14 pjesama. Uz 14 finalista, na natječaju će biti odabrane i 4 rezervne pjesme, ukoliko netko od izvođača ne bude mogao nastupiti u Opatiji.

Zbog epidemiološke situacije, HRT je donio još dvije značajne promjene. Naime, za vrijeme izvedbe na pozornici smije biti do pet osoba, a prateći vokali će po uzoru na predstojeći Eurosong biti nasnimljeni na matricu.

Također, u razgovoru za jutarnji.hr, urednica Dore i šefica hrvatske Eurosong delegacije Uršula Tolj je najavila promjene u objavi glasova žirija i publike.

Pripremili smo neke promjene u načinu bodovanja baš po uzoru na Eurosong, kako bismo smanjili mogućnost jednakog ukupnog broja bodova više pjesama te sam proces glasovanja učinili uzbudljivijim.

Uršula Tolj u razgovoru za jutarnji.hr
Vizualni identitet Dore 2021.

PRAVILA ZA PRIJAVU

Prijava mora sadržavati:

  1. ispunjenu prijavnicu s podacima o autorima i izvođaču/izvođačima (ime, prezime, adresa prebivališta ili boravišta i kontakt) koja sadrži potvrdu da prijavitelj razumije i prihvaća odredbe Pravila za izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu EUROVIZIJE – „DORA 2021.“ i GPDR-a;
  2. studijsku finalnu masteriranu snimku skladbe online prijavom u mp3 formatu, s istim izvođačem koji će je izvesti i na Dori 2021. otpjevanu na hrvatskom ili nekom drugom službenom europskom jeziku, te tekst prijavljene skladbe;
  3. ukoliko skladatelj i tekstopisac nisu ista osoba, skladatelj je dužan pribaviti pisanu izjavu tekstopisca o dozvoli korištenja teksta za prijavu prema natječaju, odnosno osigurati da HRT s tekstopiscem sklopi ugovor o korištenju autorskog djela sukladno traženom u natječaju;
  4. izjavu zakonskog zastupnika, ukoliko je izvođač maloljetna osoba;
  5. izjavu o državljanstvu;
  6. suglasnosti autora glazbe, autora teksta, izvođača i nositelja prava proizvođača fonograma.

Na natječaj mogu biti prijavljene samo pjesme koje do Dore 2021. nisu nigdje javno izvedene, a za koje autor i tekstopisac raspolažu pravima prema tekstu natječaja. Pravo javljanja na natječaj imaju autori, izvođači, proizvođači fonograma i druge osobe koje imaju uređena autorska, izvođačka i fonogramska prava za prijavljenu pjesmu. Izvođači moraju biti državljani Republike Hrvatske, te su obvezni podnijeti dokaz o državljanstvu. Ukoliko je izvođač maloljetna osoba, prijava mora sadržavati i izjavu zakonskog zastupnika.

Prijavnicu možete pronaći ovdje, a potpuna pravila za izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za Pjesmu Eurovizije – Doru 2021. ovdje.

Podsjetimo, Dora 2021. održat će se u Opatiji 13. veljače 2021. godine po jednom od četiri prethodno pripremljena krizna scenarija održavanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *