Što kažu kladionice? Tko surfa, tko pluta, a tko se utapa?

Što kažu kladionice? Tko surfa, tko pluta, a tko se utapa?

Piše: Teddi Cular

Isčekivanju je kraj! Poznate su sve pjesme sudionice ovogodišnjeg Eurosonga, ali jasnog favorita ako je suditi po kladionicama, još nema.

Svake godine se nadje makar šaka apsolutnih favorita koji se gužvaju i rotiraju pri samom vrhu sve do finalne večeri Eurosonga, no međutim ove godine, kako stvari trenutno stoje, mjesta na vrhu i nade ima više-manje za svakoga. Koeficijenti na kladionicama se mijenjaju iz dana u dan, a utrka za pobjednika ovogodišnjeg Eurosonga je i više nego otvorena.


Tko surfa na samom vrhu?

Povratnički švicarski predstavnik Gjon’s Tears od same objave svoje balade “Tout I’Univers” drži 1. mjesto na kladionicama. Porijeklom Albanac, Gjon’s Tears je i prošle godine bio jedan od glavnih favorita za pobjedu sa svojom pjesmom “Repondez moi“, a ako je suditi prema kladionicama, on je apsolutno ispunio očekivanja i opravdao svoju drugu šansu.

Predstavnica Malte, osmanestogodišnja Destiny, posljednja je koja je objavila svoju pjesmu naziva “Je Me Casse“, no daleko je Destiny od zadnjeg mjesta. Kladionice su brzinom munje Destiny i njenu veselu women-empowering pjesmu dovele na visoko 2. mjesto. Eurovizijska publika je upoznala Destiny još 2015. kada je s pjesmom “Not my soul” predstavljala Maltu na Dječjem Eurosongu te na koncu i pobijedila.

Bugarska predstavnica Victoria se vratila sa pjesmom “Growing up is getting old” i očito da zna kako udovoljiti Eurovizijskim kritičarima i fanovima jer je trenutno na 3. mjestu. Francuska čvrsto drži 4. mjesto od same pobjede Barabre Pravi na Francuskom predizboru sa pjesmom “Voila“, a talijanski rock u Europi očito prolazi jer je Italija sa pjesmom “Zitti E Buoni” na 5. mjestu – za sada. Naime, u vrijeme pisanja ovog članka sve zemlje, osim Malte, su obojane u crveno, što znači da kladioničari sve manje vjeruju u njihove šanse za pobjedu pa samim time je vrlo izgledno da će se stvari pri vrhu mijenjati.

Top deset popunjava i već tradicionalno Švedska koja je trenutno na 6. mjestu. Litva je na 7. mjestu, koju opet predstavlja grupa The Roop s pjesmom “Discoteque“. Iako su bili prošlogodišnji favoriti i vodeći na kladionicama, dečki nisu imali automatsko mjesto na ovogodišnjem Eurosongu, već su uvjerljivo pobijedili na litavskom predizboru i tako se ponovno vratili! Na 8. mjestu je još jedan prošlogodinji favorit, Island, na 9. Cipar te na 10. Norveška.

Po mnogima, najveće iznenadjenje ovogodišnjeg Eurosonga, je svakako poznati američki reper Flo Rida, koji će, vrlo vjetojatno, zajedno sa Senhit za San Marino pjevati – repati – “Adrenalinu“. Oni trenutno drže 12. mjesto. No ništa za to, jer oni su svoj put do eurovizijskih fanova svojom brzom i dinamičnom pjesmom već pronašli, pa im mnogi predviđaju visok plasman.


Tko je doživio najveći pad?

Najveći pad na kladionicama je svakako doživio Dadi Freyr s pjesmom “10 years“, predstavnik Islanda i jedan od prošlogodišnjih favorita za pobjedu, koji je sa 1. mjesta nakon službene objave pjesme pao na “tek” 8. mjesto. Njegova pjesma je dva dana prije službene objave procurila, što je Islandska televizijska kuća “RUV” okarakterizirala kao krađu.


Kako stoje Hrvatska i ostale ex-Yu zemlje?

Naša predstavnica Albina sa pjesmom “Tick-Tock” itekako ima razloga biti pozitivna i optimistična. Albina je od pobjede na Dori držala 26. mjesto na kladionicama, no objavom svih pjesama Albina je napravila značajan pomak, kladioničari joj očito počinju vjerovati pa je skočila na 19. mjesto! Da Albina i HRT vjeruju u “Tick-Tock” potvrdjuje i činjenica da je za Albinin nastup na Eurosongu zadužen Marvin Dietmann, kreativni direktor koji se pobrinuo, ni manje ni više, nego za pobjednički nastup Conchite Wurst.

Od zemalja bivše Jugoslavije, za Srbiju cure iz grupe Hurricane pjevaju “Loco Loco” te su se smjestile na 31. mjesto, a odmah mjesto iza njih, Vasil, predstavnik Sjeverne Makedonije sa pjesmom “Here I stand“. Slovenija gubi nade za finale na 39. mjestu, s obzirom da se sa dna tablice još od prošle godine njihova predstavnica Ana Soklič i pjesma “Amen” nije pomaknula.


Tko se utapa?

Na samom dnu kladionica jedva plivaju Albanija (40.), Slovenija (39.), Španjolska (38.), Češka (37.), te Estonija (36.), koji će finale, ako je suditi prema kladioničarima, vidjeti tek onda kad na vrbi rodi grožđe. Naravno, osim Španjolske, čije je mjesto u finalu već osigurano.

Isto tako Bjelorusija koja se utapa na 35. mjestu sa svojom političko orijentiranom pjesmom kojoj prijeti diskvalifikacija. Naime EBU je Bjelorusiji dao ultimatum – da promijene pjesmu ili ništa od Eurosonga. Odluka Bjelorusije još nije poznata. Možda je gužva među papirima na Lukashenkovom stolu.


Kako stoje ostali povratnici?

Pored već navedenih predstavnika Švicarske, Malte, Bugarske, Latvije i Islanda koji su se vratili i ove godine, najbolje stoji predstavnica Moldavije, Natalia Gordienko s pjesmom “Sugar” koja drži 14. mjesto. Ovo je itekako vjetar u leđa Nataliji s obzirom na to da je prošle godine sa svojom pjesmom “Prison” ključ za finale tražila na samom začelju.

Odmah mjesto nakon Natalije, na 15. mjesto, smjestila se Efendi, predstavnica Azerbajdžana, s pjesmom “Mata Hari“, koja je prošle godine s pjesmom “Cleopatra” bila jedna od glavnih favorita.

Slijede Grčka i Rumunjska, koje su prošle godine takodjer kotirale medju favoritima.

Ostale zemlje prema kladionicama još plutaju, a neko realno stanje stvari ćemo znati tek nakon prvih proba, koje su na rasporedu u svibnju – naravno ukoliko se nešto do tada ne promjeni.

Što vi mislite? Tko su vaši ovogodišnji favoriti? Pišite nam dojmove!

1 comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *